30% ръст на търговията между България и Япония

30% ръст на търговията между България и Япония

Японски фирми, които искат да инвестират у нас или търсят сътрудничество с българския бизнес, ще бъдат подкрепени от Министерството на иконимиката. Това става ясно от изявление на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова, направено по време на бизнес форум Япония-България, провел се в Дюселдорф.

Според нея има интерес към съвместно сътрудничество и това личи в ръста на търговията между двете страни, отчетен през последните години. "През 2018-а отчитаме разширяване на двустранната търговия. търговският оборот нарасна с близо 30% на годишна база, достигайки 214.7 млн. долара. Износът нараства с 4,4%, и възлиза на 49,3 млн. долара, докато вносът се е увеличил с 39.8% до над 165 млн. долара", съобщи Иванова. И допълни: "Приоритетни сектори за сътрудничество, в които традиционно България има предимства, са ИКТ и аутсорсинга, които са и сред основните движещи сили за създаване на работни места. В ИКТ секторът работят близо 57 000 специалисти, като очакванията са за 10% увеличение на заетите през 2019. Друг сектор със силен потенциал за партньорство е автомобилната индустрия – само през 2018-а секторът е привлякъл инвестиции на стойност близо 100 млн. евро от водещи световни производители на автомобилни компоненти и са създадени 3200 нови работни места."

Според заместник-министър Иванова успешно партниране може да има и в други сектори като електроника, химическа и фармацевтична промишленост, земеделие и туризъм. Според нея форумът идва в момент след влизането в сила на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония само преди 3 месеца.