Апартаменти за властта и „икономическа идилия“

Апартаменти за властта и „икономическа идилия“

Живеем в страна, в която към дата 25 март 2019 година минималната работна заплата е 560 лева. Ако приемем, че средно в един месец има 20 работни дни, това означава, че на ден човек получава за своя 8-часов труд 28 лева или средно на час това е 3 лева и 50 стотинки. Човек с минимална заплата в България на годишна база получава 6720 лева. 

Според последните социологически проучвания средната заплата в България в обществения сектор е 1263 лева, а в частния – 1196 лева. На годишна база човек със средна заплата в България получава 15 156 лева, а в частния – 14 352 лева. 

В медийното пространство сме свидетели на имотните скандали с апартаментите на известни политици, които са закупили имоти на стойност 600 евро на квадратен метър. След обстойна оценка на имотите в жилищния комплекс Изток в град София е установено, че реалната стойност на 1 кв. метър е 2500 евро. Това означава, че за хората с политически правомощия цената е минимизирана почти 4 пъти. Но и в това не е проблемът. Няма лошо политическият елит да е заможен и дори богат. Истинският проблем е друг. Ако се приеме, че подобен имот има реална стойност 2500 евро или 5000 лева на квадратен метър, това означава, че ако такъв апартамент е с площ 100 квадратни метра, то неговата стойност ще бъде 500 000 лева. 

По-горе умишлено ви представихме изчисленията на доходите на обикновения български гражданин. Човек, който получава минимална заплата, би могъл да закупи подобен имот след 74 години усилена работа като през тези 74 години той не трябва да харчи нито стотинка за храна, ток, вода, парно и т.н. Аналогично за човек със средна заплата трябва да работи 32 години, през които да не си купува абсолютно нищо. Разбира се, това е само една нереална икономическа хипотеза. Ако трябва да направим изследване колко години работа ще са необходими да се закупи подобен имот след плащане на всички сметки, със сигурност годините ще се превърнат във векове. 

Питаме се в коя България живеем и що за цени са това? Дали са реални цени и дали тук един обикновен български гражданин, който с честен труд живее в този живот, може да има дори и колиба, без да е изпалднал в ситуация, в която да му се налага да вземе подкуп или да извърши дейност, която е незаконосъобразна. Говори се за феномена Европа на две скорости. Ние мислим, че Европа не е на две, може би и на десет скорости не е. Европа е толкова всеобхватно и същевременно толкова разностранно понятие...