Автомагистрала „Хемус“ – благодатна надежда за Велико Търново, Русе и цяла България

Автомагистрала „Хемус“ – благодатна надежда за Велико Търново, Русе и цяла България

В медийното пространство се прокламира новината, че продължава строежът на автомагистрала „Хемус“ и той се очаква да обхване два големи града, разположени в Северна България, а именно Старопрестолния Велико Търново и Русе. Това ще се отрази на икономиката и се очаква направата на тази автомагистрала да повиши с цели 10% БВП на страната ни. 

Както Велико Търново, така и Русе са градове с туристически, икономически и социален потенциал. Направата на тази магистрала ще ги направи по-достъпни. По този начин хората от Русе и Варна ще достигат по-бързо до столицата София и съответно русенци до Варна. 

Автомагистрала „Хемус“ е благодат за България. Надеждата остава всичко да се случва по план и през август 2019 година да се започнат двата лота Русе-Велико Търново. Очаква се магистралата да е с много платна и да се използват висококачествени материали. Поради тази причина автомагистрала „Хемус“ ще бъде облагана с ТОЛ такса. По този начин тежкотоварните автомобили ще заплащат новия път, по който ще се движат, но пестенето на време и широките трасета си заслужават тази такса. Все пак, безплатен обяд няма. 

Транспортът е важно звено за развитието на икономиката. Както за Дунавската столица Русе, така и за Старопрестолния град Велико Търново ще е от полза бързата транспортна връзка помежду им, както и свързването им с най-големите градове в страната. 

Да се надяваме, че тези хубави и изпълнени с ентусиазъм новини ще се реализират по план и страната ни ще тръгне към прогрес и повишаване на БВП. Все пак живеем в XXI век, който е век на мобилност и трудното придвижване, тесните пътища и лошите условия на пътищата са проблеми, които е необходимо да бъдат решени. България е член на ЕС и граница на съюза. Влизайки в територията на страната ни, чужденците трябва да усещат, че са в ЕС, а не да имат впечатлението, че Европа се развива минимум на две скорости.