Бизнес-емигрантите, които печелят милиони от забранена у нас дейност

Бизнес-емигрантите, които печелят милиони от забранена у нас дейност

Темата за канабиса е попадала неведнъж в медийното пространство, но бивайки разглеждана от различен ъгъл. Днес отново се насочваме към нея, но от финансова гледна точка. Защото се оказва, че това е бизнес за милиони. И не, не става въпрос за нелегално разпространение на наркотици, а за фармацевтичната индустрия.

 

В България има закон срещу марихуаната, който обаче не е написан достатъчно ясно, а в комбинация с масовото неразбиране, се оказва, че страната ни губи милиони от тази индустрия. И създава бизнес-емигранти: хора, които не просто напускат пределите на държавата, но и изнасят бизнеса си извън нейните граници.

 

В Румъния има напълно легален цех за преработка на коноп, в чиято основа стоят българи. Те разказват, че са били принудени да науснат България, защото тук не са имали законова възможност да практикуват своята дейност. Определят като "възел" част от Закона за наркотичните вещества, който им пречи да работят легално на територията на страната.

 

В Румъния обаче този проблем липсва. Ето защо те легално преработват индустриален коноп, с който снабдяват фармацевтични компании и фирми за хранителни добавки. Александър Червенков, един от българите основатели на цеха, разказва, че неправилно регламентираният закон у нас носи загуби от милиони на държавата ни.

 

"Единствената пречка този бизнес да не се развива в България, не е заради това, че някой иска да спаси някого от нещо. Единствено се спасяваме от развитието на нашата индустрия", коментира още Александър Червенков пред камерата на "Нова телевизия".