България: трета в ЕС по най-дълго платено майчинство

България: трета в ЕС по най-дълго платено майчинство

Най-добре подкрепят младите семейства Швеция, Норвегия, Исландия и Естония, а на дъното на класацията са Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното кралство и Ирландия. Това гласи доклад на УНИЦЕФ, изследващ 31 богати страни. Той класира държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и от ЕС от гл.т. на национални политики в подкрепа на семействата. Част от тях включват продължителност на майчинството при пълно заплащане, както и услуги за деца от 0 до 6-годишна възраст.

 

Естония е лидер в отпуск с пълно заплащане, който възлиза на 85 седмици. На второ място е Унгария със 72 седмици и България с 65 седмици. Щатите са единствената държава от анализа, в която на национално ниво не е предвиден платен отпуск за родителите.

 

Високите разходи при специализираната грижа за деца са основната причина те да не бъдат записвани в детски заведения. Според данните, заради в Обединеното кралство родителите не записват децата си в такива заради финансовия фактор, докато в Чехия, Дания и Швеция средствата са проблем за по-малко от 1 на всеки 100 родители, според които нуждата им от подобен тип услуги не е обезпечена.