Бюджетът на ЕС - кой какво внася и получава?

Бюджетът на ЕС - кой какво внася и получава?

Европейските избори приключиха и едно от най-големите предизвикателства пред ЕС ще бъде договарянето на следващия бюджет. Това се прави на всеки 7 години и е необходимо единодушното съгласие на всички лидери, поради което преговорите отнемат дълго време. По време на последния 7-годишен план бяха взети решения за периода 2014-2020 година и това се случи през 2013 година. Тогава за пръв път в историята бе взето решение да се намалят разходите.

Анализ на BBC за 2017 година дава любопитна информация колко внася и колко получава всяка държава-членка на Европейския съюз. 

Великобритания, преди да постави началото на Брекзит, е нетен вносител и допринася повече, отколкото получава. Това се отнася още за Германия, Италия, Франция, Австрия, Холандия, Финландия, Дания, Швеция и Ирландия. Всъщност най-голям принос идва от Германия, която е допринесла с 12,8 милиарда евро, следвана от Великобритания със 7,43 милиарда евро. 

Полша е държавата, получила най-много евросредства, следвана от Гърция, Румъния, Унгария и Португалия. В списъка България е на 9-а позиция.