Евро срещу лев – еврооптимизъм срещу европесимизъм

Евро срещу лев – еврооптимизъм срещу европесимизъм

От 1 януари 2007 година България е член на Европейския съюз като за целта българският лев като валута е прикрепен към еврото и това го прави стабилен. Тази тенденция запазва страната ни от сриване на валутата и от възникване на инфлация. Това са позитивните проявления от нашия валутен борд, но има и негативни страни. 

Тъй като вече 12 години сме част от ЕС, все повече се приближаваме до въвеждане на еврото като единствена валута в България. Това крие много рискове. Ако българският лев бъде заличен като валута, ще пострадаме ние – българските граждани, защото цените ще се увеличат двойно. Ситуациите във високо развитите в икономическо отношение страни показват, че въвеждането на еврото е довело до обедняване на населението. Дори в Германия се е усетил недостиг на пари в началото след замяната на германската марка с евро. Ако цените, които имаме на пазара, бъдат запазени същите и само думата “лев” се замени с “евро”, това означава, че ще има 100% оскъпяване на всички видове стоки. Това определено ще е пагубно за икономическото състояние на обикновения българин, чиято заплата и без това е ниска и не достига за покриване на основните финансови нужди. 

В медийното пространство се говори за еврооптимизъм и европесимизъм. Еврооптимистите желаят приемането на еврото и твърдят, че това няма да се отрази на джоба на обикновения българин като цените ще бъдат разделени на две и примерно, което сега струва 10 лева, тогава ще има цена – 5 евро. Но всички тези въпроси са много релативни. А какво ще се случи със заплатите? Минималната има стойност 560 лева. Дали тогава тя ще стане 285 евро? Дали европейската приказка с негово величество еврото е като хепиенд на един дълъг път на нашата страна по мъките? Достигнали ли сме това икономическо ниво на развитие, в което можем вече спокойно да си отдъхнем и да се наслаждаваме на финансовата си стабилност? 

Социологическите проучвания показват, че като цяло надделява нежеланието за приемане на еврото. Основните европесимисти са хората, живеещи в малки населени места, имащи ниски доходи, както и тези, които са на преклонна възраст. Нотките на еврооптимизъм като пролетни цветя разцъфват в сърцата на младите, хората с по-високо образование и тези, които населяват големите градове. Разбира се, много е субективно хората да бъдат унифицирани по своето местоживеене, доход, степен на образование, но като цяло това са тенденциите в българското общество. Разбира се, винаги има изключения. 

А вие какво предпочитате: лев или евро? Еврооптимист ли сте, или европесимист? Вярвате ли в хепиенда, който би настъпил в страната ни след приемане на еврото, или сте скептични по тази тема? Споделете своето мнение и нека заедно задълбочим проучването по този въпрос!