Финансовата драма на един млад човек с ниска заплата и без жилище

Финансовата драма на един млад човек с ниска заплата и без жилище

Много чест проблем у нас е недостигът на пари. Вярно е, че заплатите в България като цяло не са много високи. Минималната е 560 лева. Половин милион души получават сума, която е около минималната, но не достига средната за страната. 

Нека си представим следната хипотетична ситуация – животът на един млад човек, който скоро е завършил университет и получава месечна заплата 600 лева и нито стотинка повече. Ако той е на квартира, минималният наем, който трябва да заплати, е 200 лева - разбира се, ако не живее в София. Това означава, че му остават само 400 лева. За сметки като ток, парно, вода, телефон се дават дори и при голямо пестене минимум 150 лева общо. Това олекотява още неговите финанси и в портмонето му остават едва 250 лева. За храна дори и при най-пестеливи условия и пазаруване на продукти от най-първостепенно естество се дават минимум 100 лева. Цената на един хляб е средно 1 лев. Ако се купят 30 хляба за един месец, това са 30 лева. Млякото нека да го определим като средна стойност 70 стотинки. За 30 кофички мляко, бюджетът олеква с 21 лева. Само за мляко и хляб се дават 51 лева. Но е логично да се закупи и някакъв друг продукт. Останали са 49 лева за яйца, картофи, салам и т.н. При този свръх скромен бюджет и максимално спестяване, на младия човек са му останали 150 лева. Ако той периодично ходи на кафене и си поръчва кафе, това значително олекотява допълнително финансите му. Особено в големите градове цената на кафето достига до 2 лева. В случай че месечно излезе 10 пъти, това са 20 лева като в дадения случай той не си поръчва нищо специално. А дали даденото лице няма нужда от дрехи и обувки? Но не трябва ли и да се спестяват поне 20 лева месечно за непредвидени ситуации? 

Част от Европейския съюз сме, но животът ни икономически не е никак благоприятен. Разбира се, описаната хипотетична ситуация не се отнася за всички хора в България, но подобна съдба сполита доста млади хора, особено тези, които са родом от малко населено място и търсят препитание в по-голям град, където нямат свое жилище и тъй като нямат стаж, не биват назначавани на високи и добре платени длъжности. В този ред на мисли достигаме до причината защо младите хора бягат от България... За тях тук бъдещето е доста мъгливо и тягостно. 

Познахте ли себе си, или ваши близки в този сюжет? Искрено се надяваме да не сте, но дълбоко се съмняваме, че ще са много хората, на които тази ситуация е чужда.