Импресия за Великденските добавки на пенсионерите - една птичка пролет прави ли?

Импресия за Великденските добавки на пенсионерите - една птичка пролет прави ли?

В медийното пространство много възторжено се прокламира, че скоро пенсионерите ще получат своите великденски добавки. Социалният министър с позитивен и ведър тон съобщава как около 1 милион и 300 хиляди пенсионери, които са не просто на прага на бедността, а по-скоро са потънали в недоимък във всичките му проявления и плуват в блатото на нищетата и финансовия трагизъм, ще получат по 40 лева помощ за светлия празник. Да, това е хубаво, че се помага на тези измъчени, немили-недраги възрастни хора, които цял живот са полагали усилия, работили са за милата ни родина, а накрая са като отшелници в нея, отритнати от обществото. 

Тези помощи ще получат единствено възрастните хора, чиито пенсии са не по-високи от 348 лева. Живеем в страна, в която сметките само за парно надвишават 100 лева. С пенсия от 348 лева човек чисто математически изчислено не може да покрие данъците и таксите си. Тези 40 лева дори не са глътка въздух за нашите немили-недраги майки и бащи, баби и дядовци. Това е обществена манипулация, че на тях им се помага. С тези 40 лева те дори не могат спокойно да посрещнат празниците и да закупят необходимите продукти, за да направят празничен великденски обяд. При средна цена на едно яйце 20 стотинки, това означава, че ако един пенсионер реши да боядиса 30 яйца, това ще му коства 6 лева или 15% от великденската финансова помощ. Ако цената на козунака приемем, че е 2 лева, въпреки че се предлагат и много по-скъпи, това означава, че за 3 козунака също ще бъдат похарчени 6 лева. При закупуване на 30 яйца и 3 козунака, ще се заплатят общо 12 лева, което е малко над една четвърт от сумата. Ако, разбира се, възрастните хора пожелаят да дадат по някой лев на своите внучета, това означава 30 лева за едно внуче или по 15 лева за две внучета и празникът е дотам – 30 яйца и 3 козунака. 

След тази „прекрасна финансова пролетна птичка“, която озарява дома на възрастните хора, остава вече тъгата и болката и евентуалната надежда, че по Коледа тя отново ще прелети покрай тях и ще ги зарадва. Това е драмата на българския пенсионер. Докато човек не изпадне в подобна финансова безтегловност може да бъде само съпричастен, но не и реално да разбере непролятите сълзи от нестихващата драма на нашите родители. Затова се питамe: една птичка пролет прави ли? Наистина ли има повод за възторг, че милите ни родители ще бъдат ощастливени еднократно с 40 лева?