Кредитите – тихият и опасен финансов бич на XXI век

Кредитите – тихият и опасен финансов бич на XXI век

Перманентно в медийното пространство ни убеждават, че ако имаме финансови проблеми и затруднения, можем да вземем бърз кредит и по този начин да се освободим от своите грижи, свързани с недостига на пари. Но доколко това е вярно? Наистина ли е толкова лесно и безболезнено да се вземе бърз кредит и да не се безпокоят близките, роднините или приятелите с молба за заем? 

Важно е човек да действа разумно, за да не страда после наистина много. Преди да се пристъпи към заем е добре да се обмисли аналитично ситуацията и човек да си зададе въпросите: „Аз всъщност имам ли нужда от заем? Необходими ли са ми новите луксозни неща? От първостепенно значение ли са за моя живот?“. Ако става въпрос за заем за жилище и хората наистина няма къде да живеят, това е наистина оправдан риск. В случай че дадено семейство има нужда да закупи кола и няма наличните средства, това също е разбираемо. Но ако говорим за закупуването на нещо, което е вече налично, но дадените хора искат да е по-модерно и по-ново, тук вече рискът до голяма степен е излишен.

Кредитите по принцип не са толкова безобидни, колкото се представят по рекламите и в банковите институции. Много важен фактор е лихвеният процент, който се изплаща допълнително и оскъпява закупеното до голяма степен. На пръв поглед всичко изглежда лесно. Предлагат се до 3000 лева бърз заем само срещу лична карта, без поръчители и без наличие на трудов договор. Но дали всичко е толкова прекрасно и обвито в розова палитра от цветове? Често се изпускат леки подробности. Има варианти дори да се вземе кредит до 500 лева при 0% лихва и обикновеният човек лесно може да се подхлъзне по тези своеобразни подводни камъни, да изтегли кредит и да вярва, че няма проблем с връщането му. Да, но не! Тук е сюблимният момент! Лихвеният процент е 0% само за кратък период от време. Ако се изтеглятжнапример 500 лева на дата 12 април 2019 година и не се върнат до един месец, т.е. до 12 май 2019 година, започва да се увеличава лихвата. Реално погледнато човек, който прибягва до заем от 500 лева, определено няма налични пари. Вероятността да успее да ги върне в 30-дневен срок е почти нулева. Тогава пак ще му се наложи да прибегне до помощта от свои близки, които да му дадат заем, за да изчисти взаимоотношенията си с банката или дадената фирма, от която е изтеглил кредит. Ако не го направи и не потърси помощ от близки и познати, човек ще попадне в опасния кръговрат изплащане на пари и вечен недоимък. 

Системата е направена така, че обикновеният беден човек да е жертва, а не печеливш от бързите и „решаващи финансовите проблеми“ кредити. Има наистина фрапиращи случаи, когато човек, който е изтеглил 500 лева, впоследствие връща 1000 лева като първоначално лихвеният процент е 0%. Да, но след като не успява да възвърне изтеглената сума за период от един месец, изстрадалият човек започва периода на бавното и тягостно изплащане, през което лихвата започва да расте и да става все по-голяма като наторено с много изкуствени торове растение, което дава гигантски и нетипични по размер плодове. И ако през втория месец лихвата е едва 5%, то през третия тя ще бъде 10%. Ако през втория месец парите, които трябва да се върнат, са станали вече 525 лева и сумата все още не изглежда плащеща, то през третия месец тя вече ще бъде 550 лева. 

Затова преди да прибегнете до кредити се замислете дали можете да си позволите този лукс и дали по този начин няма сами да станете част от вечния кръговрат бедност, недоимък → ходене до банката и изплащане на вноската → връщане у дома с празни джобове и търсене на нови начини за решаване на проблема → затъване в още дългове. Вероятно тази ситуация ви звучи плашещо и твърде тягостно, но реалността не е розова. Затова се замислете струва ли си сами да си причините подобно зло като теглене на кредит и създаване на вечна финансова зависимост.