Къде са най-високите заплати в България?

Къде са най-високите заплати в България?

Знаете ли, че данни за наети лица и заплати на ниво община не се публикуват, а трябва спциално да бъдат поискани от Националния статистически институт? Затова обикновено в регионален план изводите се вадят на ниво област, но това не дава достатъчно информация, тъй като под един знаменател минават голям областен град и малка селска община, които са съвсем различни. 

 

От сайта Economy.bg правят проучване и публикуват данни за заплатите по общини за 2017 година (с уговорката, че данни за 2018-а още няма). Любопитно е, че общините с най-висока средна заплата не са големите областни центрове. С най-големи заплати се отличават малки общини, в които има големи работодатели. Така например най-високата средна заплата за страната през 2017-а е отчетена в община Челопеч, където има голяма добивна компания и средното заплащане е 2178 лв. Следват Козлодуй с 1790 лв. на месец и Раднево и Гълъбово, където хората получават съответно 1657 лв. и 1610 лв. Следват Пирдоп и Девня със средни заплати от 1562 лв. и 1442 лв. София заема 8-а позиция в класацията със средна заплата от 1433 лв., а 9-о е Панагюрище със средна заплата от 1285 лв.

 

Осезаеми са разликите между северната и южната част на България. Центровете с по-високи заплати се формират около София и Пловдив, следвани от Стара Загора и Бургас. На север единственият по-добре “платен” град е Варна.