Метаморфозите при българските пенсии - „Ода на тъгата и на радостта“

Метаморфозите при българските пенсии - „Ода на тъгата и на радостта“

След остра полемика за ситуацията с промяната на пенсиите на 18 март 2019 година, която бе обявена в медийното пространство, голяма част от бъдещите пенсионери изпаднаха в шокова ситуация, осъзнавайки, че ако не признаят най-добрите им години с най-голяма доходност преди 1997 година, ще загубят значителна част от размера на своите пенсии. Бяха обявени шокиращи факти, че заради тази новост в закона за пенсиите при някои хора намалението на сумата на получаване ще бъде с повече от 100%.

Това определено е пагубно за българския пенсионер, чиято пенсия и без това не е съобразена с разходите и таксите, които той има да плаща всеки месец. Болшинството от настоящите пенсионери имат средна пенсия, която е около 350 лева. Ако сме по-точни и целим да спазим данните, които е актуализирал НАП в края на месец декември 2018 година, броят на пенсионерите на територията на Република България е бил 2 532 369, а средностатистическата пенсия - 364,32 лв. Ако се направи обстойно изчисление на сметките за парно, ток, вода, телефон, ще се стигне до извода, че пенсия в такъв размер е непосилна за изплащането на основните данъци и такси. Но къде остават разходите за храна? Забележете, дори не говорим за разходи за дрехи или неща от не толкова първостепенно значение, а само за основните фактори за оцеляване – храна и сметки. Несъмнено българският пенсионер е ощетен и низвергнат от обществото. Ако няма финансовата подкрепа на своите деца, той е обречен не просто на бедност, а на най-крайна форма на нищета и финансови задължения към държавата. Но това вече „татковина“ ли е, както едно време Вазов е наричал България, или е просто една мащеха, която не иска да положи усилия, за да помогне на своите възрастни и измъчени чеда?

Да, на 19 март 2019 година бе свикана среща с участието на премиера и социалния министър. Привидно тези тежки метаморфозиращи до краен негативен предел живота на обикновените български пенсионери промени в пенсиите няма да се състоят. Сега в медийното пространство се появяват по-благоприятни вести по отношение на тази тема. Обещано е бъдещите пенсионери да не загубят размера на очакваната от тях пенсия. Да, но тази пенсия за какво е достатъчна и ще има ли някога наистина положителна промяна във финансовото състояние на възрастните хора, които цял живот са полагали много труд в името на просперитета на своята родина? 

Метаморфозите при българските пенсии впечатлиха медийното пространство. На 18-и настроението беше твърде минорно, а на 19-и сякаш всичко е наред като се обещава да се запази статуквото. Като че ли вчера е била изпята Ода на тъгата, а днес на радостта, но не е ли това просто един мит и не трябва ли да се занимислим по-задълбочено за това, че е нужна кардинална пенсионна реформа, която наистина да подобри финансовото състояние на нашите баби, дядовци, бащи и майки? Нека сме оптимисти и да сложим розовите очила, вярвайки в доброто бъдеще, защото поне надеждата никой не може да ни открадне – дори и в най-голямата тъмнина винаги може да има проблясък светлина.