НАП с ултиматум към търговците за скоростна смяна на касовите апарати

НАП с ултиматум към търговците за скоростна смяна на касовите апарати

Предстои сериозна промяна, с която от първи април се преустановява употребата на софтуер с цел управление на продажби, който не е свързан с фискалното устройство. 

 

От НАП предупреждават търговците, които са регистрирани по ДДС, че разполагат само с две седмици, за да започнат да сменяват софтуерите. Крайният срок за промените е 31 март. За фирмите, които не са регистрирани по ДДС, срокът е малко по-дълъг – до края на юни. За големите търговски вериги срокът също е друг. Те ще разполагат с време до 31 декември.

 

Търговците и счетоводителите смятат, че подмяната на касовите апарати е абсолютно излишна, тъй като държавата едва ли ще постигне желания ефект. Всички се притесняват от това дали системата ще заработи след промените. Най-притеснителен им изглежда твърде краткият срок. Това го прави трудно изпълним.

 

От НАП настояват, че промяната е неотложна. Според тях промените ще подобрят конкурентната среда и ще повишат капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци.

 

От НАП отчетоха, че над 3000 са вече подновените касови апарати и фискални принтери, управлявани от новия тип софтуер. Новите бележки ще имат код, като идеята е всеки потребител да може да сканира кода със смартфона си и по този начин да провери дали тя е истинска и дали е отчетена в НАП. 

 

Търговците се притесняват от потенциална опасност от поява на опашки пред магазините, каквито помним от началото на прехода. Този път обаче те няма да са поради липса на стоки, а поради проблеми с работата на касовите апарати, ако нещо се обърка. Всяка масова промяна крие риска не проработи по очаквания начин, което е основното притеснение на счетоводители и малките и средни търговци.


Фирмите се притесняват, че промените могат да доведат до първоначално забавяне на работата. Това може да предизвика известен отлив на клиенти. Тъй като сроковете са кратки, възможно е изпълнението на промените да затрудни както отговарящите за фирмите, така и системата. Опасенията и притесненията са големи, но пък клиентите са по-отворени към идеята. По-голямата част от купувачите приветстват идеята да имат възможността да проверяват дали издадената им касова бележка е истинска и дали търговецът ще заплати дължимото към държавата за реализираната продажба.