НАП започва проверки по морето

НАП започва проверки по морето

Лятната контролна кампания по морето започва и основен акцент в нея ще бъдат проверките на отчетените обороти и дали се издават касови бележки. От Агенцията припомнят, че тази година обектите незабавно ще бъдат запечатвани (освен глобявани), ако се установи, че не се издава касов бон. 

 

“Целта ни през лятото на 2019 г. е да имаме по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да расте делът на бизнеса, който почтено спазва закона“, коментира по повод на започващата контролна кампания изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. И допълни: “Не трябва и няма да допуснем неспазващият правилата и законите да бъде в по-добра позиция от коректния данъкоплатец”.

 

Ще бъдат проверявани хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени още борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. През този сезон данъчните ще проверяват също апарт хотелите, туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.   

 

В проверките ще вземат участие инспекторите на звеното „Фискален контрол“, а някои ще бъдат осъществени на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За обекти като заведения и дискотеки ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни.

 

Любопитно е, че в наблюдението за отчитане на приходи могат да се включат и близо 50 000 граждани, които са изтеглили мобилното приложение на НАП, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и отчита проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. Касовите бележки участват в лотарията на данъчните с голяма награда 50 000 лв.