Предизвикателства в икономически аспект в България

Предизвикателства в икономически аспект в България

Живеем в страна, която от 2006 година е член на Европейския съюз. Но дали икономическата среда в България се характеризира със завидно добри показатели? Има ли надежда за финансов разцвет и просперитет? Това са екзистенциални въпроси, които вълнуват голяма част от населението. По какъв начин може да се подобри икономическата атмосфера в родната ни държава и какво показват данните на Евростат? На опашката на Европа ли сме по финансова удовлетвореност и по отношение на нивата на заплащане?

Един от основните проблеми в нашата родина е застаряването на населението. Хората в пенсионна възраст са много повече от тези, които могат да работят активно. Броят на пенсионерите в България е над 2 100 000 души. Според последните данни населението в родината ни е 7 100 000 жители. Това означава, че 5 000 000 жители на Република България не са в преклонна възраст. 14% от българското население е непълнолетно. Около 65% са хората в активна работна възраст. Те трябва да съумеят да преодолеят финансовите бариери, да захранят пенсионния фонд. Оттук идва и икономическата криза в страната ни. Около половината от населението не попада в графата хора, които имат възможност да полагат работен труд.

В България има определен процент безработни хора. От 3 600 000 души, които са в разцвета на силите си и са способни да помогнат за икономическото възраждане на България, 5% са без работно място. 180 000 души неуспешно се опитват да намерят работа. Приблизително 3 420 000 жители на България са работещи и именно те съграждат икономиката на страната ни. Това означава, че на всеки двама души само един влага усилия и финанси в държавната хазна. Ето защо икономическата ситуация в родината ни е плачевна. Необходими са финансови реформи и нова социална политика, която да облагороди атмосферата в България. Но колко години трябва още да минат, за да се преодолее този проблем? 

Необходимо е преди всичко привличане на финансови инвеститори от чужбина, създаване на нови фирми, проекти, които да открият работни места и преодоляване на проблема със застаряване на населението. Ако се създаде по-добра социална политика, която да стимулира раждаемостта, това неимоверно ще има добър ефект спрямо демографската криза в родината ни.