Предвеликденски подарък – новина за поскъпване на тока

Предвеликденски подарък – новина за поскъпване на тока

В медийното пространство отново се пояи новината за поскъпване на тока. Все енергийните дружества работят почти в състояние на фалит. Все тяхната ситуация е плачевна. Но какво се случва с икономическото състояние на обикновения българин? Залъгват го с увеличаване на минималната заплата, ако е работещ или пък с великденски помощи, ако е пенсионер и взема минимална пенсия. Просто хората биват манипулирани. 

Говори се, че поскъпването нямало да бъде драстично, а само с 3%. До момента цената за 1 kWh е 13 стотинки за дневна енергия и 5 стотинки за нощна. Но проблемът в поскъпването на тока е, че това води до верижна реакция от поскъпване на всички хранителни и битови стоки, тъй като за направата на каквото и да било е необходим ток. За печенето на един хляб е нужен ток. За всичко е нужен ток. Токът, както и водата, е първоизточник на много неща и неговото повишаване трябва да се наблюдава не само повърхностно и конкретно като повишаване на една единична цена, но и като първоизточник за редица други увеличения. 

Наближава Великден - един от най-светлите празници, а българският народ пак е сюрпризиран от тази празнична вест за повишаване на тока. Точно в стила на великденската идилия се появява подобна стресираща новина. През последните десетилетия често в медийното пространство се използваше изразът: „Трябва да затегнем коланите“. Но докога? Ще има ли някога край този неспирен икономически кръговрат на повишение на цените и обедняване на населението?