Ще бъдат ли въведени здравни застраховки?

Ще бъдат ли въведени здравни застраховки?

Тази събота управителят на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев коментира пред БНТ предложението на Кирил Ананиев - министър на здравеопазването, за въвеждане на здравни застраховки.

 

"Категорично ясни са две неща – рано или късно това, което предлага г-н Ананиев, ще се случи. Т.е. ще влязат допълнителни осигурители и дейността ще се раздели на базов пакет и на такъв, за който трябва да плащаме едновременно. Това е категорично ясно, другото категорично ясно е, че няма да се случи скоро, поради проста причина, че ситуацията е такава, че която и да е политическа сила разреши това да се случи, тя ще събере негативи. И пределно ясно е, че никой не иска да поема тази тежест. Така че ясно е какво трябва да се случи и е ясно, че няма да се случи", съобщи Дечев.

 

Той коментира и идеята на Делян Пеевски да бъде намалено ДДС върху лекарствата, като я определи като "нелепа". Според него това ще намали приходите на държавата от данъци, а това, от своя страна, ще намали възможностите за финансиране на лечение.