Ситуацията с детските надбавки

Ситуацията с детските надбавки

В повечето страни детски надбавки получават всички родители, което е от помощ за отглеждането на техните деца. В нашата страна обаче няма детски надбавки за всички семейства. Социалната политика е в такъв етап на развитие, че няма възможността да подпомогне младите семейства под различни предтексти, че броят на децата е твърде голям, хората в активна работна възраст не са достатъчни, за да осигурят ефективно захранване на държавната хазна, в резултат на което пак страдат обикновените данъкоплатци. 

До края на 2017 година условие за взимане на детски надбавки бе брутен доход на лице от домакинството – 400 лева. Това означава, че ако бащата има заплата 600 лева и майката припечелва същия доход, се получава общо 1200 лева. Ако те са родители на едно дете, това значи, че се пада по 400 лева на лице от домакинството. Тогава семейството имат право на детски надбавки. Но минималната заплата е 560 лева. Това означава, че едва ли не само хората с минимална заплата, на ръба на бедността, имат право да получават помощи за своите деца. 

С цел да изглежда по-либерална социалната политика, бе направена лека промяна като се увеличи възможността на вземане на детски надбавки, включвайки се месечен доход на лице до 500 лева, като разбира се, се намаляват надбавките с 20%. Това означава, че ако бащата има заплата 800 лева, а майката 600 лева, общият доход на домакинството е 1400 лева. Ако те са родители само на едно дете, това означава, че на месец им се падат по 467 лева. В този случай те ще получат 32 лева месечна помощ. 

Но какво може да се закупи с 32 лева? Една кофичка кисело мляко средно е 70 стотинки. Един пакет пелени от най-евтините е около 15 лв. за 40 броя. На бебе те се сменят поне 3-4 пъти дневно, а често и повече. Една кутия адаптирано мляко е около 30 лв. и стига за около седмица. Дали тази помощ е достатъчна? Вие как мислите?