Стопяването на българското население – реалност или медийна манипулация

Стопяването на българското население – реалност или медийна манипулация

В медийното пространство стремглаво се разпространява новината, че българското население се топи и вече не е 8 000 000, а 7 000 000. Но дали това е така? Използват се данни от Евростат, както и от обществени институции като посещенията при лични лекари, плащане на данъците в НАП и т.н.

Твърди се, че намаляваме ежедневно със 144 души и има ниска раждаемост. Обаче се пропуска един много важен факт: че голяма част от младото население, което е в активна работна възраст, е в чужбина, за да получава повече финанси. Поне половин милион българи не използват услугите на здравната осигурителна каса и не плащат данъци в НАП, защото не получават средства от България. Има го и следния сценарий – много българи се женят в чужбина за чужденци, което предразполага, че бъдещите поколения няма да имат само български корени. Ситуацията наистина е доста комплицирана, но в никакъв случай не е толкова драматична и трагична, както се представя. Ако се замислим, май почти няма българско семейство, в което поне един роднина да не е заминал в чужбина, за да стабилизира икономическото състояние на своите близки. 

А какво става като излезем навън, по центъра в градове като София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Велико Търново и други? Виждаме толкова млади хора в кафенетата и ресторантите. Откъде те имат средства да плащат високите сметки в ресторантите за бърза храна или в баровете, където надценката е не просто 100%, а дори достига 200%, а понякога и 300%? Отговорът е много ясен. Голяма част от тях не харчат средства, изработени в България, а масово парите, спечелени в чужбина, тук се изразходват по местата за увеселение и релакс. 

Просто всичко е въпрос на гледна точка. Необходимо е да се направи изследване на хората, напуснали България и получили чуждо гражданство. По документи те може да не се водят вече българи, но те са си чистокръвни представители на нашата българска етническа общност. И в такива моменти толкова високопарно звучат думите на Паисий Хилендарски от 1762 година – 3 века и половина назад: „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин“? ...